28 Ekim 2020 Çarşamba

Voonka Multi Collagen Powder Yorumlarım

Bu hafta 1 Ürün 3 Yorum köşemizde Kolajeni inceleyeceğiz. Son zamanlarda hepimizin ilgisini çeken takviyelerden ve içeriklerden biri olan kolajen tiplerini, kullanımını ve ne işe yaradığını uzun uzun anlatalım istedik.

Kolajen

Kolajen vücudumuz için gerekli en önemli yapısal proteinlerden biri. Vücudumuzun canlılığını ve esnekliğini sağlayan kolajen kıkırdak bütünlüğünün korunmasına da yardımcı olan bir protein. Cildin daha az kırışması, elastikiyetini kaybetmemesi, daha sağlıklı ve genç görünmesi de yine kolajenin faydalarından. Saçlarımız, tırnaklarımız, kas kütlemiz, eklemlerimizin sağlığı, yaraların hızlı iyileşmesi, kemik sağlığı derken kolajenin vücudumuzda faydalı olmadığı hiç bir hücremiz yok gibi. Vücudumuzda doğal olarak bulunan kolajen 25 yaşından sonra azalmaya başlıyor. Bu yüzden de kolajen yıkımını önleyecek gıdalar ve takviyelere ihtiyaç duymaya başlıyoruz.

Kolajen demek esneklik demek. Eklemlerimizin daha esnek olması, cildin sıkı ve esnek olması, damar sertliğinin önüne geçmesi yine kolajen sayesinde mümkün oluyor.

Kolajen

Vücudumuzun farklı dokularında yer alan 19 tane tanımlanmış kolajen tipinden vücudumuzda en sık görülen tipleri TİP1, TİP2, TİP3, TİP4 ve TİP10. Kolajen takviyelerinde de en çok karşımıza çıkanlar TİP1, TİP2 ve TİP3. 

TİP1 kolajen vücudumuzda en fazla bulunan kolajen çeşidi. Cilt sağlığı için kullandığımız takviyelerin hemen hemen hepsinde de TİP1 ve TİP3 kolajeni görüyoruz. Cildimiz için en etkili kolajen tipleri 1 ve 3. TİP2 kolajen de kıkırdak ve eklem sağlığına en iyi gelen kolajen çeşidi. 

Gördüğünüz gibi kolajen uzun ve detaylı bir konu. Bir de sığır kolajeni mi, balık kolajeni mi iyi; tablet mi, sıvı mı, toz kolajen mi kullanmalıyım gibi sorular işin içine girince konu daha da karışabiliyor. 

Kolajen

Ben kolajen takviyesi kullanmaya karar verdiğimde en iyisi hangisidir diye uzun bir araştırmaya girişmiştim. Sonuç olarak tercihimi 3 Tip kolajen içeren Voonka Toz Kolajenden yana kullandım. Çünkü en yüksek günlük dozu toz kolajenlerden alabiliyoruz. Tablet kolajenler çoğunlukla 1000 mg kolajen içerirken toz kolajenlerle günlük ihtiyacımız olan 10.000 mg kolajeni alabiliyoruz. Sıvı kolajenleri de tablet ve toz kolajenlere göre raf ömürlerinden ve çabuk okside olabildiklerinden dolayı pek güvenilir bulmuyor bazı uzmanlar. Ama siz kendi doktorunuza veya eczacınıza danışarak kendiniz için uygun çeşidi bulabilirsiniz.

Gelelim sığır kolajeni mi iyi yoksa balık kolajeni mi konusuna. Her iki kolajenin de vücudumuza fayda anlamında pek farkı yok aslında. Sığır kolajeninin alerji yapma ihtimali daha yüksek olduğu için balık kolajeni daha güvenilir bulunuyor.

Kolajen

Kolajen takviyesine kullanmaya karar verdiğimizde dikkat etmemiz gereken bir diğer önemli konu da kullanılan hammadde, kolajenin hidrolize olması ve molekül ağırlığı. Son zamanların en popüler içeriği olduğu için her firma kolajen takviyesi çıkartmaya başladı. Benim önerim bilindik markalar dışına çıkmamanız. Voonka, Suda, Day2Day, Reneva  gibi markalar uzun yıllardır kolajen takviyesi ürettiği için bana daha güvenilir geliyor. Vücudumuzun kolajeni rahat absobe edebilmesi için molekül ağırlığının 3000 dalton civarında olmalı. Molekül ağırlığı yüksek olan kolajenlerde ne yazık ki emilim yetersiz olabiliyor. Mesela kolajen için kemik suyu, paça çorbası gibi doğal seçenekleri tercih etmek istersek günlük doz için tencereler dolusu bu gıdalardan tüketmemiz gerekir. Bu da hepimiz için imkansız ne yazık ki. Kullandığımız kolajenin etkisini ve emilimini arttırmak için mutlaka C vitaminiyle beraber tüketmeliyiz. Bakır, çinko, biotin, hyalüronik asit gibi destekler de kolajenin etkisini arttırıyor. Bir çok markanın içeriğinde kolajenin yanı sıra bu vitamin ve mineraller de bulunuyor.

Kolajen

Ben ve tüm ev ahalisi 2,5 aydır kolajen kullanıyoruz. Ben içinde 3 tip kolajen bulunduğu için Voonka Toz Kolajeni tercih ettim. İlk ayı tamamladığımda cildimdeki etkisi gözle görülmese de ben hafif dolgunluk ve nem olarak hissettim. İkinci ayın sonunda nem etkisini daha da net hissettim. Havalar soğudu, Ankara'nın kuru havasında ve soğuğunda nemlendirici sürmezsem cildim kupkuru olur ve pul pul dökülür. Ama duştan sonra bile nemlendiriciye ihtiyaç duymuyorum. Cildim çok daha nemli. Havalar daha da soğuduğunda etkisi umarım böyle devam eder.

Eklemlerimdeki etkisini farkettim diyemeyeceğim. Ama eklem sorunu yaşayan annem ve abim daha iyi hissettiklerini söylüyorlar. Geçen gün uzun zamandır görüşmediği arkadaşı anneme cildin ne kadar güzel görünüyor demiş, tabi ki annemin mutluluğunu anlatmama gerek yok :) 

Tırnaklarım çok daha çabuk uzuyor ve daha sert. Ailecek saçlarda uzatma dışında olumlu bir etki göremedik ama. Her tür takviyeyi kullanmamıza rağmen hepimizin saçları dökülüyor bu ara. Mevsim geçişine etkileri yok mu acaba :)) 

Kolajen

Voonka Toz Kolajen içinde 3 tip kolajen ve C vitamini bulunuyor. Ek olarak çinko-bakır takviyesi alıyorum kolajeni içerken. Tatsız, kokusuz olan Voonka Toz Kolajen içtikten sonra çok hafif et bulyon tadı bırakıyor damakta. Ben ve abim tek başına sevmedik. Yarı yarıya meyve suyuyla karıştırarak tüketiyoruz. Annem suyla rahatlıkla içebiliyor. 10.000 mg'lık tek dozu günlük kolajen ihtiyacını karşılıyor. Son 15 günümüz kaldı kolajen kürümüzün bitmesine. 3 ay ara vereceğiz ikinci 3 aylık küre başlamak için. Bu ara dönemde de belki daha düşük dozlu tablet kolajenlere geçeriz.

Dr. Osman Müftüoğlu yılda 2 kere 3'er aylık yoğun kür şeklinde kolajen takviyesini öneriyor. 3 aylık arada da 1000-2000 mg'lık tabletlerle desteklemeyi öneriyor. 

Kolajen

Krem, serum ve maskelerde de çok kullanılan bir içerik kolajen. Ama takviye kolajen kadar etkili değil bakım ürünlerindeki kolajen. Çünkü kolajen deriden geçemeyecek kadar büyük bir protein. Nano teknoloji ile bu da mümkün olabilir ama bir gün. 

Sonuç olarak kolajen de mucizevi bir içerik değil düzenli kullanılmazsa. İleri yaşlarda kolajen yıkımı yaşamamak için erken yaşlardan itibaren cildimizi korumalıyız ve doğru beslenerek vücudumuza da gereken özeni göstermeliyiz. Kolajen yıkımına neden olan en önemli etkenlerden biri güneş ışınları. Ve yine konu güneş koruyucunun önemine geliyor. Cilt sağlığımız için çocukluktan itibaren güneş kremini asla ihmal etmemeliyiz. 

Kolajen

Oldukça ayrıntılı bir konu kolajen. Yazdıkça yazabilirim ama ben burada sözü Nilgün ve İrem'e bırakmak istiyorum. Nilgün'ün kolajen yorumlarını ve cildindeki etkilerini okumak için  buraya, İrem'in kolajen yorumları ve cildindeki etkilerini okumak için de buraya tıklayabilirsiniz.







10 yorum:

  1. Ben sizden daha sonra kullanmaya başladım. Ancak cildimde farkını hissediyorum. Kullanmaya devam ettikçe faydasını daha çok göreceğiz :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Cildin daha dolgun ve daha nemli olmasını sağlıyor. Bu etkisini sevdim :)

      Sil
  2. Bir süredir bende kullanıyorum sanırım 1000 yada 5000 olabilir 3 ay kullanıp 1 ay ara verecektim 🤔🤔🤔
    Cildim de farkını henüz hissetmedim ama tırnaklarımın güçlendiğini söyleyebilirim
    Sevgiler
    Makyajlikareler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Düşük dozdaki kolajenleri yıl boyu öneriyor uzmanlar. 10000 mg'lık olanları 3 aylık kür olarak kullanmak daha iyi sonuç verebiliyor. Zamanla cildindeki farkı da göreceksin. Daha nemli ve daha dolgun cilt etkisi güzel..

      Sil
  3. benim için en belirgin etkisi eklem ağrılarımı azaltması oldu ve tırnaklarım tabi eski haline geldi o yüzden kullanmaya devan edeceğim..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben çok hissedemedim o etkisini ama kullanmaya devam :)

      Sil
  4. toz olanın etkisini çok çabuk gördüm ben kış aylarında da kullanmaya devam edeceğim tabi..

    YanıtlaSil
  5. Cıldımde nem oranı ınanılmaz arttı en sevındırıcı olan 20 yıldır ayak baş tırnagımda boşalma oluyordu ve hıçbır dermetolog tedavı edememişti toz collegen ile bu sorunum çözüldü
    Ayrıca inanılmaz enerjik oluyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nem konusunda ben de çok memenun kaldım. Sizin için de çözüm olması sevindirici.

      Sil