18 Mayıs 2020 Pazartesi

Serum, Ampul, Booster ve Essence Nedir?

Hepimizin kendimize göre bir cilt bakım rutini var. Benim temel adımlarımı temizlik + tonik + serum ve nemlendirici diye sayabilirim. Kore ürünleriyle birlikte Koreli'lerin çok aşamalı bakım rutinlerini de denemeye başladık. Temizlik + tonik + essence + serum ya da ampul + nemlendirici; belki içine birkaç damla booster diye çok aşamalı bakımları da sevdik. Bu çok aşamalı bakım rutiniyle beraber yeni ürünlerle de tanıştık. Özellikle yoğun bakım için kullanılan Serum, Ampul, Booster ve Essence nedir, aralarında nasıl farklar vardır biraz onları anlatacağım bugün sizlere.




Serum, ampul, booster ve essence için temelde aynı denilebilir. Çünkü hepsi de cilt için faydalı bakım ürünleri. Aynı ailenin farklı karakterdeki çocukları gibiler. Ama yapı, içerik, ciltteki etkileri, emilme hızları oldukça farklı bu ürünlerin. Beyazlatıcı, leke giderici, anti-aging, yoğun nem derken cildin ihtiyacına göre çeşitler de hepsinde mevcut. Bu yazıda ürünlerin içeriklerinden bahsetmeyeceğim, etkilerinden ve işleyişlerinden bahsedeceğim.


En bilinen ve sanırım en çok kullanılan yoğun içerikli cilt bakım ürünleri Serumlar olabilir. Yağ bazlı, su bazlı yapıda olabilirler ve cildin her ihtiyacına uygun geniş skalaya sahiplerdir. Serumlar cildin alt katmanlarına kolay nüfuz eden, ince moleküler yapıda yoğun konsantre içeriklere sahip ürünlerdir. Epidermisin alt katmanlarına ulaşabilirler. Serumlar gündüz ve gece kremini tamamlayacak şekilde tasarlanmıştır. Hafif yapılı, etkisini kısa sürede gösteren sonuç odaklı serumları kullanmayı hepimiz seviyoruz.
Görsel Google'dan Alıntı

Ampuller yoğun, konsantre içerikli cilt bakım ürünleridir. Çoğunlukla minik kapsüllerde ya da şişelerde sunulan ampuller içeriğindeki aktif bileşenlerle kısa sürede cilde etki eder ve sorunu çözer. Ampuller genellikle cildin o anki ihtiyacına göre kür halinde uygulanır. 7 günlük ya da 15 günlük gibi kısa süreli kürlerle kullanılan ampullere süper serum da diyebiliriz.


Bir de Ampul Serumlar var. Bunlar kür şeklinde uygulanan ampullere göre daha hafif serumlara göre daha yoğun içeriğe sahip ürünler. Ampul Serumları da gündüz ve gece kremi öncesi kremleri desteklemek için her gün kullanabiliriz. Ampuller yoğun içeriklerine rağmen cilde en hızlı nüfuz eden ürünlerdir.



Booster cildin ihtiyacına ve o anki sorununa göre tek başına ya da krem ve seruma karıştırarak kullanılabilen bakım ürünleridir. Yoğun ve konsantre içerikleriyle krem ve serumların etkisini arttırır Booster'lar cildin ihtiyacını kısa sürede yerine getirecek şekilde tasarlanmış ürünlerdir. Ampul ve serumlar gibi düzenli kullanılmalarına gerek yoktur. İhtiyaç duyulduğunda kürler halinde de kullanılabilir. Yapıları da yoğun olan Booster'lar krem ve serumlara bir iki damla karıştırılıp kullanıldığında bu ürünlerin de etkisini arttırır. Booster'lar adını hakeden güçlendirici yoğun bakım ürünleridir.


Görsel Google'dan Alıntı


Kore cilt bakım rutiniyle tanıştığımız Essence'ler cildi besleyip, yoğun nem veren ürünlerdir. Tonikten sonra cildi seruma hazırlayan Essence'ler tek başına da kullanılabilir. Bazı cilt bakım uzmanları essence ve serumların aynı ürün olduğunu, sadece pazarlama taktiği olarak farklı isimlendirildiklerini söylüyorlar. Hatta bazı markalar serumlarını Uzak Doğuda Essence ismiyle satışa sunuyor. Ama Essence'ler serumlara göre daha hafif yapılı, çoğunlukla su bazlı, tonik-losyon kıvamında ürünlerdir. Serum öncesinde kullanıldığında cildin nemini hapsedip serumun etkisini artırırlar.



Belki tüm bu ürünler pazarlama stratejisi sonucu olarak bu kadar fazla çeşide sahipler. Ama sonuç olarak cilt bakımında en büyük iş bizlere düşüyor. Öncelikle cildimizi iyi tanımamız gerekiyor ki ihtiyacına ve yaşımıza uygun ürünü bulup kullanalım. Cilt bakımında en önemli adım temizlik ve ürünleri düzenli kullanmak. Yani 3 gün bir serumu, 5 gün başka bir kremi değil o ürünler bitene kadar kullanıp devam etmek önemli. Cilt bariyerini bozan en önemli etken sürekli ürün değiştirmek. Bariyeri bozulan cilt de alerji ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarına açık hale geliyor. Benim gibi doğuştan alerjik ve egzamalı bir cildiniz varsa çok daha dikkat etmelisiniz.

Sosyal mesajımı da verdikten sonra cilt rutini için birkaç tüyo vereyim. Cilt bakım rutini oluştururken sıvıdan katıya doğru bir yol izlemelisiniz. Yani tonik + essence + serum ya da ampul + nemlendirici gibi. Serumu ve kremi uygularken cildi termal suyla hafifçe ıslatırsanız ürünlerin cilde vereceği nemi de arttırırsınız. Günlük rutininizi uygularken cildin ürünü emmesi için ürünler arasında 5 dakika kadar ara vermek gerek. Ve tabi ki gündüz yüksek faktörlü güneş kremini de unutmuyoruz. Serum, ampul, essence ve booster birbirlerine karıştırarak kullanılabilir. Sadece güneş kremine karışmamak gerekiyor. Çünkü güneş kremlerinin yapısını bozup, etkisini azaltıyor bu ürünler. Tüm adımları uyguladıktan 5-10 dakika kadar sonra güneş kremini uygulayabilirsiniz.


7 yorum:

  1. Ne kadar güzel bir yazı olmuş.. Emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Esra, umarım faydalı olur bu yazı bilmeyenlere ya da karıştıranlara..

      Sil
  2. oseque markasından genel olarak memnunmusun pekı canım ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu serumu ayrıntılı yazmıştım, okuyabilirsin canım. Oldukça memnun kaldım bu serumdan..

      Sil
  3. ne kadar açıklayıcı bilgilendirici bir yazı olmuş.. daha serum ve kremin farkını bilmeyenler var onlara okutmak lazım bunu :-)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Onlar herşeyi o kadar iyi biliyor ki biz ne yapsak da faydasız. Meraklısı ve öğrenmek isteyenlere faydalı olursa ne ala :)

      Sil
  4. Çok faydalı bir post olmuş ; benim temel rutinim temizle+tonikle+essance serum (arada ihtiyaca göre) ve nemlendirici. Esence kullanmayı bu ara çok sevdim yokluğunda arıyorum 😂

    YanıtlaSil