30 Eylül 2018 Pazar

Ter Kokmak Mı Yoksa Kanser Olmak Mı?

Ter kokusu hepimizin nefret ettiği kokuların başında gelir. Özellikle de yaz dönemlerinde toplu taşıma vs gibi kalabalık yerler ter kokan insanlar yüzünden dayanılmaz hatta işkence gibi olabilir. Kokuyu önlemek için de çoğumuz deodorantlardan medet umuyoruz.



Her zevke uygun kokularıyla, her bütçeye uygun fiyatlarıyla çeşit çeşit deodorantları bulabilmek mümkün. Deo sprey, roll on, stick, sıvı, jel bir sürü çeşidi olan deodorantların içeriklerine ne derece önem veriyoruz? Doğal olduğunu düşünüp aldığımız ürünün doğallığından ne kadar eminiz?


Terlemeyi ve ter kokusunu önlemeyi vaadeden tüm ürünlerin içeriğinde Alüminyum bulunuyor. Alüminyum klorür ve diğer alüminyum çeşitleri vücutta östrojen benzeri bir etki oluşturup hormonal dengeyi bozabiliyor. Kol altına uygulanan ürünlerle bu zararlı kimyasallar lenflere çok daha rahat ulaşma imkanı buluyor. Tabi ki tek zararlı içerik alüminyum tuzları değil. Ama en çok dikkat etmemiz gereken içeriklerden biri olduğunu söyleyebilirim.

görsel google'dan alınmıştır









Ben doğal tuz içeren deo kullanıyorum, kafam rahat diyenlerde ne yazık ki doğal ve zararsız bir ürün kullanmıyorlar. Kristal deo, mineral deo, içeriğinde doğal tuz var denilen ürünler de ne yazık ki bir başka alüminyum türevi olan Potasyum Alum içeriyor. Bu içerikle ilgili daha ayrıntılı bilgiyi bu linkten okuyabilirsiniz.






İçerikleri okudukça çok ilginç şeylerle de karşılaştım. Bazı markaların deodorantlarında alüminyüm bulunmazken roll onların hepsinde bulunması gerçekten ilginçti. Yani bu marka temiz içerikli diyerek her ürününe atlamamak gerekiyormuş, bunu da öğrenmiş oldum. Mesela yıllarca Fa deodorant ve roll on kullandım, içeriğinde alüminyum yok diye. Deodorantın içeriğini okuduğum için roll on içeriğine bakmak aklıma gelmemişti. Ama ne yazık ki fena yanılmışım. Çünkü Fa deodorantta alüminyum yokken roll on içeriğinde ilk sırada.
Doğal bir marka olduğunu iddia eden markaların çoğunda da ilk içerik ne yazık ki alümiyumdu.( Amway, L&R gibi)
Gerçekten temiz içerikli olan deodorant ve roll onlardan bazıları terden de kötü kokutabiliyor, Yves Rocher gibi. 
Ama durum o kadar da kötü değil. İçerikleri okumayı öğrendikçe doğru ve temiz ürünü bulmak da kolaylaşıyor. Siz sormadan ben bir kaç ürün önereyim.
Fa deodorant, Emotion deodorat, Bim'lerde satılan kendi markası deodorant, Forever Living Stick deo, Nivea ve Sebamed sıvı deolar alüminyum içermeyen ürünlerden. 
Bazı for men stick deodorantlar da temiz içerikli. L'occitane, Old Spice, Mennen Speed Stick, First Class deodorant içerikleri fena olmayan ürünlerden yine.

Yok bunlarla uğraşamam, ben en temizini istiyorum diyorsanız duştan sonra karbonat kullanabilirsiniz. Tüm kötü kokularla beraber kötü bakterileri de yok eden en doğal içerik karbonat çünkü.

Denemek isterseniz bir de doğal deodorant tarifi yazayım.

1,5 çay kaşığı karbonat
1,5 çay kaşığı nişasta
1 kaşık hindistan cevizi ya da kakao yağı
Birkaç damla çay ağacı yağı, güzel kokmasını istiyorsanız lavanta, sandal ağacı vs gibi güzel kokulu bir yağ.
Katı yağları eritip tüm malzemeyi homojen bir şekilde karıştırıp. cam bir kapta muhafaza edebilirsiniz. Her duş sonrası gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.

Bu konu uzar gider. İçtiğimiz su, soluduğumuz hava bile temiz değilken bununla da uğraşamayacağım diyenler de olacaktır mutlaka. Ama konu bu kadar basit değil bence. İşin özü kullandığımız her ürünün, hatta gıdanın içeriklerini okumayı bilmeliyiz. Doğal denen her şeyin aslında doğal olmadığını, zararlı sanılanın belki de tahminimizden daha az zararlı olduğunu içerik okumaya başlayınca öğreneceğiz çünkü. İçeriklerin neye yaradığını, neye zararı olduğunu öğrenmeye başladıkça farkındalığımız da artacaktır. Ve tabi ki bunları yaparken abartmamak da önemli. Yoksa iş çığırından çıkıp, o da zararlı bu da zararlı, onu da kullanma bundan uzak dur şekline dönüp hayatı yaşanılmaz kılacaktır. 
Tüm zararlı şeylerden korunacağız derken akıl sağlığımızdan da olmayalım :))






11 yorum:

  1. valla ben de bu crystal deodorant konusunda çok hayal kırıklığı yaşadım en iyisi karbonat galiba bu gidişle :-/

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de o hayalkırıklığından sonra konuyu enine boyuna araştırdım. Şimdi markası ne olursa olsun içeriği okumadan deodorant almıyorum. En azından zararlı içerik bile olsa bilerek almış oluyorum..

      Sil
  2. Çok güzel anlatmışsın canım, emeğine sağlık..

    YanıtlaSil
  3. Bu yazın çok iyi olmuş Gülcüğüm! Roll-on 'la Spreylerin farklı içerikte oldukları konusunda da uyarmıştın beni. Çok dikkatli olmak lazım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle, özellikle doğal görünümlü olup da zararlı içerikleri olanlara dikkat etmek lazım.

      Sil
  4. Çok güzel ve açıklayıcı bir yazı olmuş canım ,ellerine sağlık ...
    Ben çok fazla içerik didikleyen biri değilim ama benim bile gözüm korktu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı ürünlerde çok titizleniyorum ben Yasemin yoksa ben de senin gibi çok takılmıyorum içeriğe. Ama alüminyum olan her üründen uzak duruyorum..

      Sil
  5. Doğal deo tarifinin benzerini yazın bir arkadaşım vasıtasıyla öğrenmiştim, baya severek kullanıyordu o =)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de kullanan arkadaşlarım var çoğu da memnun. Ben hala deneyeceğim :))

      Sil