9 Mayıs 2016 Pazartesi

3. Dalga Kahvelerle Fal Bakılır Mı?

Merhabalar,
Geçtiğimiz pazartesi benim için oldukça heyecanlı bir gündü. Sevgili Ayşegül'le birlikte Simple Coffee House evsahipliğinde  ilk etkinliğimi yaptım. Yeni nesil kahvelerin yani 3. Dalga Kahve akımının lezzetli örneklerini tatmak üzere Simple Cafe'de blogger arkadaşlarımla buluştuk.

Fotoğraf: www.instagram.com/lariendijital



Simple Coffee House çok yeni bir kafe. Yeni nesil yani 3. dalga tabir edilen kahvelerde de oldukça iddialılar. Dalga dalga yayılan bu kahve akımları nedir diye sorarak başladık tadım etkinliğine. Mekanın hem ortağı hem de Baristası** Can bey sabırla bize bu akımları anlattı.

Fotoğraf: www.instagram.com/lariendijital

1. nesil kahveler kahve çekirdeklerinin paraya dönüştüğü yani kar amaçlı bir sistemin kahveleri. Yani 3 liraya alınan kahve çekirdeğinin kilosunun 10 liraya satılması gibi denebilir bu döneme.
2. nesil kahveler denilince de zincir kafelerin lezzette belli bir standardı yakalamak adına kahve çekirdeklerini fazlaca işlemden geçirildiği bir dönemi anlıyoruz. Starbucks, Illy, Lavazza gibi kafeleri 2. nesil kahvelere örnek gösterebiliriz.
3 nesil kahveler daha nitelikli, bölgesel lezzet farkları olan, daha basit yöntemlerle hazırlanan kahveler. Bu kahveler basit yöntemlerle hazırlanıyorlar ama bu hazırlanma süreci adete kimyasal bir deney gibi. 3. nesil kahvelerin hazırlanmasında çekirdeklerin kavrulması, çekilme kalınlığı, suyun sıcaklığı, doğru filtrelerin kullanılması çok önemliymiş. Yanlış kavurmayla çok kaliteli bir kahve çekirdeğini kötüleştirmek mümkünmüş.
Can bey 4 farklı kahve demleme yöntemiyle 4 farklı bölgenin kahvesini hazırladı bizlere tatmamız için.

Fotoğraf: www.instagram.com/lariendijital

Her demleme öncesi bir kuyumcu titizliğinde kahve çekirdeklerini tartıp, uygun ölçülerde çekirdekleri taze taze çekip ön hazırlık yaptı Can bey. Kahveleri demlediğimiz yöntemlere göre çekirdeklerin kavrulma derecesi, çekilme iriliği ve suyun sıcaklığı değişkenlik gösteriyormuş.

Fotoğraf: www.instagram.com/lariendijital
İlk kahvemiz Syphon demleme yöntemiyle yapıldı. Kahve çekirdeklerimiz Kenya Gatuya bölgesine aitti. Syphon demleme yöntemi aslında çay demlemek için kullanılan bir yöntemmiş. Bu demleme yönteminde suyun kaynama sıcaklığını ayarlamak oldukça dikkat gerektiriyor çünkü cam demliğin altındaki ateşin doğru zamanda çekilmesi çok önemliymiş.

Fotoğraf: www.instagram.com/lariendijital

2. demleme yöntemi Vektör 60 isimli tabaklı fincana benzeyen filtre yöntemiydi. Filtrenin açısının 60 derece olmasından gelen ilginç bir isme sahip. Can bey yine kuyumcu titizliğinde kahvelerimizi hazırladı. V60 yöntemiyle demlenen kahve çekirdeklerimiz Panama Boquete bölgesinin çekirdekleriydi.

Fotoğraf: www.instagram.com/lariendijital

Ve sıra son yıllarda ismini sıkça duyduğumuz Chemex yöntemine geldi. Chemex  1940'lı yıllarda  Alman kimyager Schlumbohm tarafından tasarlanmış. Hatta Schlumbohm'un tasarladığı Chemex halen Newyork Modern Sanatlar Müzesinde sergileniyormuş. Chemex yöntemiyle de Guatemala Los Rabanales kahve çekirdeklerinin tadına baktık.

Fotoğraf: www.instagram.com/lariendijital
Son demleme yöntemi de Aeropress yöntemiydi. Aeropress kampa giden, arazi koşullarında çalışan insanlar için üretilmiş. El değirmeniyle birlikte kullanılıyor. Yönteme ters French Press gibi dedi açıklarken Can bey. Bu yöntemle tadına baktığımız son kahvelerimiz de Nicaragua Finca San Ramon bölgesine ait çekirdeklerdi.

Fotoğraf: www.instagram.com/lariendijital

Her yöntemde farklı tatlar, aromalar arasında gittik, dolaştık. Mis gibi kahve kokusu içinde olmak bile başlı başına bir keyifti. Sadece suyu kaynat, granül kahvenin üstüne dök, birazda krema ve işte kahve hazır değilmiş meğerse. Yine de gönlüm sade Türk kahvesinden yana olsa da, Yemen'den gelen kahveyi bulmak da zorken yeni lezzetler denemekten ne çıkar. Hem 3. dalga kahvelerle bakılan fallar da çıkıyor diyorlar :))

Bu ilk etkinliğimde beni yalnız bırakmayan dostlarım HilalBengü,  ÖzlemEzgiArzumSevgi,FundaEbru ve Oburcan'a çok teşekkür ediyorum.
Ve her tür desteği için Ayşegül'e, verdiği bilgiler ve hazırladığı kahveler için Can bey ve ortağı Şerefe beye de çok teşekkürler.
Artık ailemizin fotoğraf sanatçısı olan Zeynep, yine harikalar yarattı fotoğraflarıyla.

Bir yazımızın daha sonuna geldik. Yayında ve yapımda emeği geçen herkese teşekkür eder, büyüklerin ellerinden, küçüklerin gözlerinden öperim.

Sağlıcakla kalın efenim....


** Barista: Kahveyi hazırlayan ve sunan kişi.

10 yorum:

  1. Ben daha önce Simple'a gitmiştim ve gelen her müşteriye de aynı şekilde sunum yaptıklarını biliyorum. Bu mekanı çok da seviyorum! Daha Eclair'e gidemedik ama listeye Simple'ı da yazalım Gül'cüm, öperim!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Artık yeni yerlerine taşındıklarında gideriz ama o Eclair'e mutlaka gidilecek, hiç kaçarı yok :))
      Ben de çok öpüyorum seni :))

      Sil
  2. kahve çok severim bu yapım yöntemi de sanat gibi adeta..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle ince ve titizlik isteyen bir sanat...

      Sil
  3. snap ta izledim
    bayağı eğlenceliymiş :)))
    kahveyi bir dr. titizliği ile anlatıyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. suyu, kahveyi gram gram hazırlamalarını izlemek de çok keyifliydi :)

      Sil
  4. Bu güzel davet için çok teşekkür ederim, mis kahve kokulu üçüncü dalga kahvecilik 101 dersimiz pek hoştu doğrusu :)
    Yeni mekanlarını sabırsızlıkla bekliyorum.. ay yok bekleyemedim, ben yola çıkıyorum sen arkamdan seslen Ryoukcum, öperim! 3. dalga fal bakiyim mi sana? (Bakar!)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üzümcüm falın çıktı müjdemi isterim. 3 vakte kadar kahve içmeye gidecekmişiz :)))
      Ayrıca da beni kırmayıp geldiğin için asıl ben çok teşekkür ederim. Daha güzel etkinliklerde görüşmek üzere der, selam eder hasretnen öperim :)

      Sil
  5. Çok güzel bir mekan ! Kahveyi pek içmiyorum ama sadece iç mimarlığı görmek için giderim !

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Daha büyük bir şube açmak istedikleri için şimdilik ara vermişler. Artık yeni mekanlarına gideriz :)

      Sil