21 Mart 2016 Pazartesi

Bahar Bayramı

Her 21 Mart'ta annem bizi mutlaka kıra götürürdü. Ve mutlaka beyaz kıyafetler giydirirdi.Eğer fırsatı olmaz da bir yere gidemezsek de apartmanın bahçesinden küçük bir piknik yapardık. Ama mutlaka yeşillik içinde olurduk o gün. Çocukken anlamını bilmediğim bu ritüel çok eğlenceli gelirdi bana. 21 Mart benim için hala kırlara gitmektir o yüzden.
Kendi çocukluğunda da büyük-küçük demeden herkes beyaz kıyafetlerini giyip kıra giderlermiş. Doğanın uyanışını, yeni yılın gelişini yani baharı kutlarlarmış. Yumurtalar haşlanıp boyanır, günler önceden buğday çimlendirilirmiş bereket olsun diye. Güle oynaya yemekler yenir, oyunlar oynanır, baharın gelişi kutlanırmış.
Hala fırsat bulursak annemle en azından yeşilin içinde olalım diye parklara, bahçelere gitmeye çalışırız 21 Martta. Hem baharın gelişini hem de annemin doğumgünün kutlarız.

Buralı Olmayanlar Lokali



Biz Türkler olarak bize ait olan şeylere sahip çıkmayı nedense bilmiyoruz. Baklavamız, cacığımız, sarmamız hatta adalarımıza kadar Yunanlı alıp kendine mal eder biz trene bakar gibi bakarız öyle. Sanırım genlerimizde var elimizdekini değerini bilmemek. Bayramlarımıza kadar başka kültürlere kaptırmışız.
Yılbaşında çam süslemeyi hıristiyan adeti sanıyoruz mesela. Bu yazımda çam ağacı süslemenin aslında tamamen bize ait bir kutlama olduğunu paylaşmıştım.
21 Mart Nevruz Bayramı da aslında kadim Türk bayramlarından birisi. Atatürk Nevruz kutlamalarına da milli bayramlarımız gibi çok önem verirmiş ve bizzat katılırmış. Ama günümüzde bu bayramımızı da kaptırdık ve ne yazık ki siyasi bir şeye çevrilmesine de göz yumduk.
Geçen hafta yaşadıklarımız içimizi öyle acıttı, yaraladı ki, doğanın canlanışını kutlayacak enerjimiz bile kalmadı. Ama her şeye rağmen, bizi olumsuzluğa itmeye çalışanlara inat bembeyaz kıyafetlerimizi giyip bir ağaç altında bile otursak yeter belki de.
Güzel günler, güneşli umut dolu günler görelim artık. Bu kara bulutlar dağılsın ülkemizin üstünden, çocuklarımızın geleceğinden...

Okumak isterseniz eğer :

Türk Kültüründe Nevruz
Atatürk ve Nevruz





6 yorum:

  1. Ne güzel yaparmışsınız Gül, ne harika! Nevruz rahmetli anneannemin de doğum günü biliyor musun? O yüzden benim için ayrıca da özel bir gün! Ve gerçekten bu güzel günün çirkin siyasi amaçlara alet edilmesine sinir oluyorum sinir!!! O yüzden de bari artık sahip çıkalım, baharın gelişini adlı adınca, kendimiz coşkuyla kutlayalım istiyorum!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Siyasetin girdiği her şey çirkinleşiyor. Umarım güzel ve huzurlu günler çok yakınımızdadır. Yeterince sınandık diye düşünüyorum.
      Anneannenin mekanı cennet olsun Başak'cım.

      Sil
  2. halbuki mutlu mutlu hep beraber kutlasak ne güzel olurdu değil mi..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. harika olurdu, inşallah bir gün bunu yapabiliriz..

      Sil
  3. Tamamen haklısın Gül hiçbir şeyin kıymetini bilemez olduk...kaybedince aklımız başımıza geliyor.21 Mart gece ve gündüz birbirine eşit olduğunu için insanlarda birbirine eşittir.Kimse kimseden farklı değildir anlamı taşıyormuş fakat bizde ki anlamına bak...Umarım birgün asıl anlamına dönebiliriz.Sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sadece insan olduğumuzun farkına varıp tüm hırslarımızdan arınabilsek her şey yoluna girecek ama dediğin gibi inşallah iş işten geçmeden aklımız başımıza gelir.
      Bu bahar bizlere güzel şeyler getirsin artık..

      Sil