20 Ocak 2016 Çarşamba

Seboreik Dermatit İçin Bitkisel Çözümler


Merhabalar,
Uzun zamandır yazmayı düşündüğüm bir konuydu dermatit konusu. Dermatit ya da bilinen adıyla egzama bir deri hastalığıdır. Birçok da türü vardır. Alerji, kullandığımız ilaçlar, kozmetikler hatta stres bile egzamaya neden olabilir.
Doğuştan alerjik bir insan olarak zaman zaman çeşitli dermatit yani egzama atakları yaşıyorum. Atakları bazen çok ağır geçirebiliyorum. Mesela geçen sene saç derimde yaşadığım seboreik dermatit yüzünden çok sıkıntı çekmiştim. Öyle bir durumdaydım ki şu hayvanın pisliğini sür geçecek deseler kafama sürebilirdim. Damdan düşenin halinden damdan düşen anlar diyerek kendimde uyguladığım ve sonuç aldığım bitkisel çözümleri sizlerle de paylaşmak istedim. Belki birilerine de ben çözüm olurum.

Dermatit çeşitlerinden biri olan Seboreik Dermatit ya da yağlı egzamanın nedenleri arasında stres, mantar, aşırı yorgunluk olabileceği gibi sebepsiz de ortaya çıkabilir. 
Yıllardır çok ağır ataklar olmamakla beraber seboreik dermatit sorunum vardı. Genelde saç derimde , kaş içinde yağlı kepeklenme, cildimde kızarıklık ve yine kepeklenme yaşıyordum ama ilk defa saç derim feci şekilde yara olmuştu. Saçlarımı taramak şöyle dursun dokunamıyordum bile.
Doktorumun verdiği ilaçlar anlık rahatlama sağlamak dışında pek bir işe yaramadı ne yazık ki ve ben bu durumda doğal formüllere yöneldim.

Öncelikle ben bir doktor değilim. Dermatit ataklarını ağır yaşadığım dönemde bu bitkisel kürleri doktorumun onayıyla uyguladım ve verdiği ilaçları da kullanmaya devam ettim. Siz de uygulamadan önce lütfen doktorunuza danışın ve onay verirse uygulayın.


İlk olarak saç derimi temizleyerek işe başladım. Bunun içinde Doa Kozmetik Yağlı ve Kepekli Saç Derisi Serumu kullandım. İçeriğinde bulunan AHA asitleri ( glikolik , laktik ve mandalik asit ) ve ardıç katranı özüyle saç derime bir çeşit peeling işlemi yapmış oldum bu serumla. (Bu yazımda ayrıntılı olarak anlatmıştım bu serumu.)

Buralı Olmayanlar Lokali-Seboreik Dermatit


Cilt hastalıkları bazen karaciğer kaynaklı da olabilir. Eğer karaciğerimizde bir sorun varsa direkt cildimizden anlaşılabilir. Bu yüzden içten de cildimi desteklemek adına karaciğeri de temizleyen bitkilerden olan lavantayı 15 günlük kür olarak çay gibi tükettim. Bu kürü 6 ayda bir tekrar yapmaya çalışıyorum.

Lavanta kürünü yaptığım süre boyunca cildimdeki güneş lekelerimde de açılma oldu. Artan Lavanta suyunu da saç derimde tonik olarak kullandım.

Buralı Olmayanlar Lokali-Seboreik Dermatit

Seboraik dermatitin en ağır atağını yaşadığım için her türlü çözümü araştırdım bu süre boyunca. İbrahim Saraçoğlu'nun kürlerinden olan Beyaz Kuru Dut Kürüyle de kesin çözüme ulaştım. 1 avuç kuru beyaz dutu bir miktar suyla kaynatıp dayanabileceğim sıcaklığa gelince tüm saç derime yayıp, saçlarımı da strech filmle sarıp 2-3 saat kafamda beklettim. Bu kürü sadece iki kere yapmama rağmen bir mucize gibi saç derimdeki tüm yaralar, kaşıntı ve sorun bıçak gibi kesildi. Beyaz kuru dut kürü aslında ellerdeki egzama için ama saç derisinde de işe yaradığını deneyip görmüş oldum. Bu kürü uyguladığım süre boyunca saçlarım yumuşacık ve parlak olmuştu.

Buralı Olmayanlar Lokali-Seboreik Dermatit

Dermatit sorununu çözdükten sonra da dermatitten kaynaklanan saç dökülmemi çözmem gerekti. Bunun için de Karanfil Kürünü uyguladım. 7 - 8 tane karanfili bir bardak sıcak suya koyup bir gece boyunca bekletip. Her gün iki kere saç derime tonik gibi uyguladım. Saçları çabuk yağlandıran bir tonik oldu bu karanfil suyu ama saç dökülmesine çok iyi geldiğini söyleyebilirim. Karanfil kokusunu hiç sevmeyen biri olarak kokusu beni hiç rahatsız etmedi. 

Buralı Olmayanlar Lokali-Seboreik Dermatit
Bu süreçte hem saç dökülmem ve saç derimdeki dermatit için hem de cildimdeki kızarıklık, kepeklenme ve yanı için Shea Butter yani Karite yağı ve Hindistan Cevizi Yağını kullandım zaman zaman. 
Tüm bu kürleri uygularken öncelikle doktorumun onayını aldım ve onun uyguladığı tedaviye de devam ettim. Sizin de dermatit sorununuz varsa öncelikle bir cilt doktoruna danışmanızı ve onun da onayıyla bu kürleri denemenizi öneririm.
Cildimizde yaşadığımız sorunların ana kaynağı stres olabiliyor. Kafamız ne kadar rahatsa sağlığımız da o kadar düzgün oluyor. Öyleyse her şeyi kafamıza takmamaya ve günümüzün en önemli sorunu olan stresle baş edebilmeyi öğrenmemiz lazım. Kendi adıma ben bunu beceremiyorum ama önerileriniz varsa dinleyebilirim :))

Görüşmek üzere...



21 yorum:

  1. Benim de doktorum çooook eskiden bir "kocakarı ilacı" vermişti. Annem yapmıştı bana. Ama uğraşılacak gibi bir şey değil. Havalar soğuduğu için bu aralar bende de oldu. Nizoral şampuanla 1 kez yıkadım azaldı. Şampuanlar iyi hoş ama saçları berbat ediyor, bir de üstelik saç derimiz alışıyor ve sonra işe yaramıyor.

    bu arada Hindistan cevizi yağı sürdüğümde, saçlarımdaki beyazların çoğaldığını farkettim. Acaba öncesinde mi gözüme çarpmamış yoksa bu yağ boyayı mı çıkarıyor? E o zaman daha kötü çünkü boya yapınca eskisinden beter oluyor.

    Ataksız günler dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen öyle çaresiz hissettiğin anlar olur ya, öylesi bir andı benimki de bu kocakarı ilaçlarını denedim. Gerçi severim de ben böyle şeyleri. Nazoral, betnovate hafif geçen dönmelerde işe yarasa da o yaşadığım yoğun atak döneminde sadece anlık rahatlatmıştı. Şampuanlar konusunda da çok haklısın ama bazen mecburen kullanmak zorunda kalıyoruz.
      Hindistan cevizi yağının saçı beyazlattığını hiç duymamıştım. Uzun zamandır saçımı boyamadığım için böyle bir etkisi var mı bilmiyorum. Ama benim beyazlarda artış pek gözüme çarpmıyor bu aralar.
      Hepimize ataksız günler olsun Siricim :))

      Sil
    2. Yanlışlık olmasın saçımı beyazlatmıyor. Sanki saçımdaki boyayı söküyor ve saçımdaki beyazlar çıkıyor. Ama kesin bir şey diyemiyorum. Kullanmadan sonra iyice bakıp, hatta fotograf çekmeliyim kesin bir şey demek için.

      Sil
    3. Evet yanlış anlamışım ben. Boyayı sökebilir belki, ben de boya olmadığı için farketme şansım yok ne yazık ki ama çevremde boyalı saçına kullananlar olursa sorarım. Merak ettim ben de :)

      Sil
  2. Benim de saç derimde ve yüzümde Seboreik Dermatit sorunu var. Yoğun bir atak dönemide eczanedeki bütün şampuanları denedikten sonra araştırma yaparken Clear Woman Yağlı Saç Derisi İçin Etkin Kontrol Şampuanı aldım bir umut dedim market şampuanı seboreik dermatit sorunumu söküp attı :) Sonra HC Hair Care Yağlı Saçlar için şampuanı kullandım o da iyi geldi. Artık ikisini dönüşümlü olarak kullanıyorum. Sürekli aynı ürünü kullanınca bu lanet hastalıkta işe yaramaz hale geliyor çünkü :) Bu şampuan döngüsüne Selsun Blue Deep Clean'i de eklemeyi düşünüyorum deneyenlerde işe yaramış çünkü. Yüzüm için ise Holika Holika Aloe Soothing Jel çözüm oldu bu hastalığa. Bitkisel yöntemleri uygulamaya çok üşeniyorum maalesef :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Markette satılan, eczanede satılan farketmiyor bence de , iyi geleceği varsa geliyor. Bu şampuanlar benim de aklımda olsun. Yüzüm için sarı Coresatin ve sheabutter kullanıyorum ataklar olursa. Bitkisel yöntemleri seviyorum ben, neyse ki üşenmiyorum :))

      Sil
    2. Coresatin bende alerji yaptı maalesef :( Sheabutter alabilirim ama aklımda bulunsun :) Teşekkürler canım cidden güzel bir konuya değinmişsin.

      Sil
    3. Farklı çözümlere denk geldikçe birbirimizle paslaşırız zaten :)

      Sil
    4. normalde günlük olarak nemlendirici ne kullaniyorsunuz acaba?

      Sil
    5. Yağmur hanım son yazımdaki Yves Rocher kremi kullanıyorum şu sıralar..

      Sil
  3. beybi lavanta çayını nası yaptın?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Balböcüğüm, bir tatlı kaşığı tıbbi lavantayı 300 ml kaynamış suya atıp 7 dakika kısık ateşte demleyip, süzüp içiyorsun. 15 gün boyunca akşam yemeğinden 2 saat sonra içiliyor. Yatarken içiyordum ben. 15 günden yapıp 10 gün ara verip 15 gün daha yaptım. 6 ayda bir yeniden yapmaya çalışıyorum bu kürü.

      Sil
  4. Şu lavantayı yazın aldım hala bekliyor benim eşiminde kafasında ara ara yaralar çıkyor bu bahsettiğin rahatsızlıkmı adı bilmiyorum doktor stressten diyor bazen geçiyor ama bunları da bir deneyelim sağol tavsiyelerin için:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eşinde de sanırım seboreik dermatit var. Doktorun dediği doğru; no stres no sd :))

      Sil
  5. Hala kurtulmuş durumdsmisiniz.Bilgiler için teşekkürler fakat burada asil olan beyaz dut kurusumu işe yaradi yoksa shea bitter ve hindistandami bu hastaligi atlamana yardjmci oldu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman zaman hafif kepek atakları dışında ağır ataklar yaşamıyorum artık. Anlattığım yöntemler bir bütün aslında ama ilk olarak dut kurusunu uygulamanızı önerebilirim size. En ağır atak dönemimde dut kurusunu kullanmıştım çünkü. Umarım siz de en kısa zamanda şifanızı bulursunuz.
      Sağlıklı günler dilerim..

      Sil
  6. Ben de lavanta yağıyla çay ağacı yağını kullandım gerçekten iyi geldi

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her iki yağın da yatıştırıcı özelliği var. Özellikle saç derisinde çok işe yarıyorlar..

      Sil
  7. merhabalar
    bende bu aralar sevimsiz seboreik dermatitle mücadele edenlerdenim. benim yaralarım hemen geçti ama dökülme sorunu psikolojimi alt üst ediyor. saçımın yarısından çoğunu kaybettim. galiba çözümünü bulana kadar kel kalıcam 😞

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevgili Ayşemce, o tutam tutam dökülen saçlar o kadar sinir bozucu ki sizi çok iyi anlıyorum. Benim dökülmelerim de ara ara devam ediyor, yeni formüller deniyorum bazen işe yarıyor, bazen yaramıyor.. Umarım kel kalmadan çözümü buluruz..

      Sil
  8. Bende de var bu illet malesef cok eczane urunu denedim fayda etmedi careyi sampuanima ucte bir oraninda himalaya tuzu eklemekte buldum.Kasintilarim nerdeyse tamamen bitti tavsiye ederim.

    YanıtlaSil