27 Temmuz 2014 Pazar

Ev Baklavası

Merhabalar ,
Bayramların olmazsa olmazı nelerdir diye sorsalar illaki tatlılar derim ben :) Bir de kolonya :))) Ben çocukken günler öncesinden hazırlıklar başlar ; evde temizlenmedik köşe , yıkanmadık eşya bırakılmaz ; bir kaç gün önceden de baklava ve şekerpare yapılırdı.Bayram sabahı da tatlıların şerbeti dökülürdü.Artık o kadar yoğun hazırlıklar kalmadığı gibi bu kısacık zamanları tatil fırsatına dönüştürüyoruz haklı olarak.
Bu bayram kaçamak yapmayacağım için biraz nostalji yapayım dedim ve bayram tatlısını ben yaptım.İlk defa baklava yaptım bugün ve hemen sizinle paylaşmak istedim.O kadar pratik bir tarif ki belki siz de bu bayrama yapmak istersiniz.





Malzemeler

Hamuru için

1 kahve fincanı sıvı yağ
1 kahve fincanı süt
1 yumurta
1 çorba kaşığı sirke
Yarım paket kabartma tozu
Aldığı kadar un 
1 çimdik tuz
Ceviz içi
Bezeleri açmak için nişasta
Aralara ve üstüne dökmek için 4 yemek kaşığı margarin ( tereyağ ) ve 1 kahve fincanı sıvı yağ

Şerbeti için 

2 su bardağı su
2 su bardağı şeker
Birkaç damla limon suyu

Yapılışı

İlk önce şerbeti hazırlayıp soğumaya bırakıyoruz.Hamur için tüm sıvı malzemeleri karıştırıp un ve kabartma tozunu ekleyip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur hazırlıyoruz.Ben tarife ek olarak 25 gr kadar yumuşak tereyağ da ekledim hamura.Hamuru 10 - 15 dakika dinlendiriyoruz.Dinlenmiş hamuru 6 beze alta 6 beze üste olacak şekilde 12 bezeye ayırıyoruz.Bezeleri önce küçük açıp daha sonra 6 tanesini aralarına bolca nişasta serperek üst üste koyuyoruz.Merdane yardımıyla tepsimizin büyüklüğünde açıyoruz.Yağlanmış tepsiye ilk açtığımız 6 yufkayı yayıyoruz.Üstüne erittiğimiz yağdan gezdirip ceviz içini bolca döküyoruz.Kalan 6 bezeyi de yine bol nişastayla açıp bu sefer aralarını yağlayarak tek tek tepsiye yerleştiriyoruz.En üste gelen yufkaya yağ sürmüyoruz ama.Baklavayı istenilen şekilde kesip kızdırdığımız yağı her yerine bolca döküyoruz.Önceden ısıtılmış 180 derece fırında her tarafı kızarana kadar ( yaklaşık yarım saat ) pişiriyoruz.Fırından çıkartıp 1 - 2 dakika dinlendirip soğuk şerbeti tatlımızın üstüne döküyoruz.
Oldukça pratik bu tarifle ben baklava yaptıysam herkes yapabilir :)))
Bu tarifi 2 sene kadar önce internetten bulmuştum.Ama bir türlü denemeye cesaret edememiştim.
Tarifin orjinali için www.gidadanismanim.net sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
Afiyet olsun.
Bayramınız huzurlu ve güzel geçsin.

2 yorum:

  1. Annem her sene yaptığından mıdır nedir benim gözüm hep hazırlarda. Gözünün içine bakıyorum bir bayram yapmasa da hazır alsak diye :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hazırlar da benim gözümü doyurmuyor :))) Ama her ev baklavasını da yiyemem.Bu tarif bize lezzet nostaljisi yaşattı.Evde her yiyen rahmetli babanemin baklavasına benzetince çok mutlu oldum ilk defa yapan bir acemi olarak :)))

      Sil