20 Haziran 2014 Cuma

Tatile Giderken Yanımıza Hangi İlaçları Almalıyız

Merhabalar ,
Bugün yine İlaçPedia ' dan bir yazı paylaşmak istiyorum.Okullar kapanıp, tatil sezonu açılmışken yine biraz ilaçlardan konuşalım istedim.Sıcaklar da yağmura rağmen kendini yavaş yavaş hissettirmeye başladı.Belki de bir çoğumuz şimdiden tatil planları yaptık hatta yola çıktık bile.Alerjik bir insan olan ben yanıma ilaç almadan tatile ya da seyahate gittiğimi bilmem.Bu durum doğduğumdan beri de böyle olduğu için benim için oldukça sıradan bir durum.O ilaçları kullanmasam da yanımda olması bile rahatlatıyor beni.Sanırım psikolojik :))
Tatile giderken yanımıza hangi ilaçları almalıyız merak ediyorsanız hemen yazımıza geçelim :)




1. İster deniz tatili ister kültür turu olsun, her tür tatilde yanınızda mutlaka hafif bir ateş düşürücü ağrı kesici (parasetamol, asetil salisilik asit, vb.) bulundurun. Hava değişimi, yoğun gezi programı, deniz- havuz aktiviteleri farkında olmasanız da yorulmanıza sebep olur. Kollarınızda, bacaklarınızda hafif bir ağrı hissedersiniz. Güneşe fazla maruziyet sebebiyle ateşiniz yükselip yanaklarınız al al olabilir. Böyle bir durumda gün sonunda hafif bir ateş düşürücü – ağrı kesici alarak şikayetlerinizi giderip, ertesi güne dinç başlayabilirsiniz.
2. Eğer alerjik bir bünyeniz var ise mutlaka alerjiye karşı kullanılan ilaçlardan (desloratadin, loratadin, vb.) yanınızda bulundurun. İklim ile birlikte bitki örtüsünde de görülen değişim alerjinizi tetikleyebilir. Kimse tatili süresince burun akıntısı, göz sulanması, kaşıntı ve benzeri alerjik reaksiyonları yaşamak istemez.
3. Nereye giderseniz gidin yanınıza mutlaka kas gevşetici bir jel veya merhem (tiyokolşikozit, vb.) alın. Sıcak – soğuk hava değişimleri, yoğun aktivite sırasında farkında olmadan yapılan ters bir hareket kaslarınızın tutulmasına sebep olabilir. Tatilinizi basit bir kaza nedeni ile kısıtlı yaşamak istemezsiniz. Dilerseniz yanınıza olası el - ayak burkulmaları için bir bandaj da alabilirsiniz.
4. Eğer fazla efor sarf etmenizi gerektirecek yoğun bir tatil yapacaksanız, temponuzun düşmemesi için vitamin – mineral takviyelerinizi yanınıza almayı unutmayın.
5. Bazı kişileri taşıt tutar, bazı kişiler ise hava değişimi nedeni ile gittikleri yerde mide bulantısı yaşayabilir. Gerek yolculuk gerekse tatil süresince mide bulantısı ile uğraşmamak için mide bulantısına karşı kullanılan ilaçlardan (dimenhidrinat, domperidon, vb.) yanınızda bulundurun.
6. Güneşlenmek keyiflidir. Bronz bir ten ise pek çok tatilseverin hayalidir. Ne var ki güneşe fazla maruziyet güneş yanığına yol açmakta. Olası bir güneş yanığı ihtimaline karşı yanık kremini (gümüş sülfadiazin, çinko oksit, vb.) mutlaka yanınıza alın. Tatilde kimse yanmış bir cilt ile eczane aramak istemez.
7. Kadınların en sıkıntılı dönemi olan regl maalesef tatilden anlamaz. Ama bu sefer ipleri elinize alabilirsiniz. Eğer adet günleriniz tatilinize denk geliyor ise adet geciktirici ilaçları (noretisteron, linestrenol, vb.) eczacınıza danışarak kullanabilirsiniz. Ne de olsa yıl boyu beklenen tatilde hiç bir bayan kumsalda oturmak istemez.
8. Özellikle tatilini yurtdışında yapan kişilerde sıklıkla ratlanan rahatsızlıklardan biri ‘turist diyaresi’ olarak adlandırılan ishaldir. Yanınızda ishale karşı kullanılan ilaçlar (pektin- attapulgit, nifuroksazid, vb.) bulundurmanız ishali acilen kontrol altına almak açısından önemlidir.
9. Bağırsaklarımız hava değişiminden oldukça etkilenen organlardır. Bazı kişilerde hava değimi nedeni ile kabızlık meydana gelir. Öyle ki kişi tatilden evine dönünceye kadar bu durum sürebilir. Tatilinizi şiş bir karın ve rahatsızlık hissederek geçirmek istemiyorsanız, yanınızda bir müshil ilacı (laktüloz, bisakodil- sennozit B) bulundurmanız bizden size tavsiye.
Ve son olarak devamlı kullandığınız ilaçlarınızı yanınıza almayı sakın unutmayın.
İlaçlarınızı alırken; kullanmakta olduğunuz diğer ilaçlar, besinler ve alkol ile etkileşip etkileşmediğine mutlaka dikkat edin. İlaçlarınızı hangi dozda almanız gerektiğini eczacınıza mutlaka danışın. İlaç kullanımınız süresince özellikle dikkat etmeniz gereken bir husus olup olmadığını mutlaka öğrenin.
Keyifli ve sağlıklı tatiller...
Ecz. Z. Kübra Özden 

 www.ilacpedia.com

Benim yanıma aldığım ilaçlarım alerji için ve güneş yanıkları için olanlar genellikle.Sizin de ben gibi böyle takıntılarınız var mı merak ettim :)) Mecbur kalmadıkça ilaç içmeyen biriyim ama tedbirli olmayı da seviyorum.Biz tedbirimizi alalım , hastalıkla uğraşmadan güzel vakitler geçirelim tatilde.
Huzurlu , güzel tatiller diliyorum sizlere.
Ve haftasonunuz da güzel geçsin.
Görüşmek üzere..

4 yorum:

  1. ne güzel bir yazı olmuş, bende alerjiğim mutlaka alerji ilacımı, burun spreyimi yanımda getiririm, mutlaka bir ağrı kesici ve kas gevşetici de alırım yanıma. Ve mutlaka bepanthen krem yanımdadır :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hemen hemen aynı ilaçları alıyormuşuz yanımıza.Kullanmak zorunda kalmayayım ama yanımda olsunlar değil mi ama :)))

      Sil
  2. çok yararlı bir yazı olmuş güzel düşünmüşsün öptüm:))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Faydalı bulmana çok sevindim :)) Ben de çok öptüm :)

      Sil