28 Temmuz 2013 Pazar

Peter Prange - Son Harem

Merhabalar ,
Son zamanlarda haftada bir kitap okumaya çalışıyorum.Sanırım beceriyorum da :) En son yine bir tarihi roman okudum.Yabancıların gözünde harem hep gizem ve cazibe merkezidir ya ,  bu kitapta da Alman yazar Peter Prange gözüyle anlatılan bir harem var.Ama bu sefer dağılan bir harem anlatılan.Padişah II.Abdülhamid , yıl 1909.Osmanlı çöküşüyle dağılan harem.Yıllarca köle olarak vatanlarından koparılıp getirilen cariyelerin, harem ağalarının saray dışında hayatta kalma mücadelesini okumak gerçekten çok ilginçti.

Buralı Olmayanlar Lokali

Romanda en çok etkilendiğim bölüm Kuzey Afrika'dan harem ağası yapılmak için getirilen çocukların hadım edilmeleriydi.Okuyunca bir çocuğa böyle bir işkence nasıl yapılabilir diye düşündüm.Kitapta anlatıldığı gibiyse gerçekten acımasızlıkmış yapılan.
Akıcı bir dili var kitabın.Okumanızı tavsiye ederim.
Kitabın ilginç başka bir yanı da  bazı karakterlerin gerçekten yaşamış olmaları.Mesela harem ağalarından Nadir.Hatta resmini bu hafta tesadüfen bir sahafta eski bir Hayat mecmuasında gördüğümde çok şaşırdım.
Harem ağalarıyla yapılan ilginç bir röportaj size : son harem ağaları 
Buralı Olmayanlar Lokali
Nadir Ağa

Görüşmek üzere..

1 yorum:

  1. İçten ve samimi yorumunuz için çok teşekkür ederim.Blogumu beğenmenize sevindim.Hemen davetinizi kabul edip ziyaretinize geliyorum :))
    Sevgiyle kalın.

    YanıtlaSil