24 Nisan 2013 Çarşamba

Moskof Cariye Hürrem

Merhabalar ,
Bugün Muhteşem Yüzyıl günü.Ben de günün anlam ve önemine istinaden bu kitabı tanıtayım :)) Aslında tamamen tesadüfen oldu bu yazım ve dizinin aynı güne denk gelmesi.
Bu hafta okuyup bitirdim bu kitabı.Akıcı bir dili var , okurken yormuyor ve biran evvel bitirmek istiyorsunuz sonunu okumak için :)
Yazarı Demet Altınyeleklioğlu. Hürrem Sultan ve yaşadığı dönemin tarihi olaylarını gerçek ve hayalle kurgulayarak yazmış Demet Yeleklioğlu.Dizisiyle kıyaslamadan okumaya çalışsamda, bazı karakterler dizideki yüzleriyle canlandı zihnimde kitabı okurken.
Tatar baskınında ailesinden koparılıp 10 yaşında Kırım hanının sarayına Aleksandra olarak girer , Kırım Hanının annesi Güldane Hatun'un manevi kızı olarak Güldane Hatunun ölümünden sonra Osmanlı sarayına gönderiliyor.Güldane Hatunun kızı Ayşe Hatun Yavuz Sultan Selim'in ilk eşi.Hafsa Sultan'da Kırımdan gelen Hürrem için ; Güldane Hatun benim de annem sayılır diyerek Hürrem Sultanı himayesine alıyor.Hafsa Sultan o kadar etkileniyor ki Hürremden oğluna kendisi sunuyor ve böylece Hürrem Sultan'nın hikayesi başlıyor.
Hürrem Sultan dizideki gibi kimseyle karşılıklı didişmiyor.Planlarını sinsi ve sessizce uyguluyor.Manevi annesi Güldane Hatun'nun erguvan renginin asalet simgesi olduğunu söylemesi üzerine Hürrem Sultan hep erguvan rengi giyiniyor.Erguvan rengi Hürrem Sultan'nın simgesiymiş kitaba göre.
Yaşadığı onca entrikaya , hayatta kalma mücadelesine ve oğullarından birini tahta geçirip valide sultan olma hayallerine rağmen ; ki bu uğurda öz kızını bile babası yaşındaki Rüstem Paşayla evlendirmiş ; oğullarından birinin bile padişah olduğunu göremeden ölmüş.
Bu kitap bana göre kadınlar için bir kılavuz :) Hürrem Sultan gerçekten çok zeki ve akıllı bir kadınmış.Kocasını ve çevresindekileri nasıl kullanacağını ve yönlendireceğini çok iyi biliyormuş.
Tarihi kurgu kitaplarını seviyorsanız güzel bir kitap.

Buralı Olmayanlar Lokali



Kusura bakmayın biraz uzun bir kitap yazısı oldu.

Görüşmek üzere..

2 yorum:

  1. Kitap takasında seçtiğim kitaplardan biriydi. Tarihi kitapları da tarihi kurgu romanları da okumayı severim.
    Kütüphanemde okunmayı bekliyor:)
    Paylaşımınız için teşekkür ederim.
    Sevgilerimle ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de arkadaşımdan ödünç almıştım bu kitabı.Benden de başka bir arkadaşıma devam edecek okunma yolculuğu.Sizin de beğeneceğinizi umuyorum.

      Sil