27 Mart 2013 Çarşamba

Atık Pil Sorunsalı

Merhabalar
Teknoloji ilerledikçe biz insanlar nedense çevreye daha çok zarar veriyoruz.Suyu,elektriği sanki hiç tükenmeyecekmiş gibi kullanıyoruz.Önümüzdeki yıllarda petrol savaşları yerini su savaşlarına bırakacak bu gidişle ne yazık ki.Oysaki o kadar küçük önlemlerle tüketimimizi azaltabiliriz ki.Aslında hepimizin bildiği ama uygulamaya gelince yapmadığımız şeyler bunlar.Örneğin diş fırçalarken , traş olurken suyu boşa akıtmasak , boşa yanan lambaları söndürsek  gibi çocukluğumuzdan beri bizlere söylenen bu küçücük şeyleri uygulasak hem çevreye verdiğimiz zarar azalır hem de faturada az da olsa bir azalma olur belki.Ankara'da su faturalarında ayrıca kullanılan suyun yarısı kadarını atık su bedeli olarak tüketiciye yansıtıyor belediye.Ben bu konuda biraz daha acımasız olup bu atık su bedelini kullandığımız suyun 2 katı yapardım ki boşa tüketimin belki önüne geçilirdi :))
Bir de toprağımızı kirleten ve toprak katmanlarından geçerek içme sularımızı da kirleten atıklarımız var.Bu atıkların en zararlılarından olan ama çok işimize yarayan  piller.

Pillerin insan sağlığına ve çevreye büyük zararları var.Bu yüzden şarj edilebilir piller kullanılabilir.Piller civa,kadmiyum,kurşun,demir,lityum vs gibi bir sürü kimyasal barındırıyor.Pillerin gelişigüzel çöpe atılması mesela mutfak çöpüyle atmamız çevre ve sağlığımız için büyük tehlikeler yaratır.Pillerin içinde bulunan kimyasallar ve ağır metaller önce toprağı kirletip kullanılmaz hale getirir ve ordan da yeraltı sularına sızar ve temiz su kaynaklarını kirletir.Ne yazık ki sadece içtiğimiz suyla almayız bu zararlı kimyasalları.Kirli kaynaktan su içen hayvanın etinden , kirli suyla sulanan sebze meyveden de bu kimyasallar bize geçebilir.Başta kanser olmak üzere çok ciddi hastalıklara,sakat doğumlara neden olabilir.
Atık pilleri evde bir poşet içinde toplayıp atık pil kutularına atarak tüm bu zararları azaltabiliriz.Atık pil kutuları okullarda,bazı marketlerde,bazı elektrikçilerde bulunuyor.Ben ev de biriktirdiğim pilleri Bim marketlerde bulunan kutulara atıyorum ya da evimin yakınındaki elektrikçiye veriyorum.


Atık Pil Kutusu



Aslında sadece atık pillerden bahsedecektim bu yazıda ama atık yağlarıda unutmayalım hatırı kalmasın dedim :)
Yağlarla işimiz bitince hoop diye mutfak lavabosuna döküveriyoruz.1 litre atık yağın lavabodan dökülmesi 1 milyon litre içme suyunu kullanılmaz hale getiriyor.Ne kadar korkunç bir rakam değil mi.Sadece suyu kirletmeyip gider borularımız tıkayıp lavabo aç gibi başka bir kimyasal kullanmamıza neden olur.
Belediyeler atık yağları topluyorlar.Evde kullanılmış yağı biriktiriyoruz yaşadığımız belediyenin yağ toplama merkezine arayıp evden aldırabiliyoruz ya da kendimiz götürüyoruz.Uygulamanın nasıl olduğunu yaşadığınız belediyeden öğrenebilirsiniz.Bazı şehirlerde apartmaların girişine atık yağ toplamak için konteyner koyan belediyeler var.
Bugün ev ödevi tadında uzun bir yazı oldu.Umarım sıkılmadan okursunuz.
Görüşmek üzere..

3 yorum:

  1. Duyarlılığınızdan dolayı sizi kutluyorum. Keşke herkes aynı duyarlı yüreğe sahip olsa.
    Benzer şekilde pil konusuna değinmiştim, bakmak isterseniz:
    http://moonlightcat13.blogspot.com/2012/11/hobi-odam-8-piller.html
    Sevgiler ^-^

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok haklısınız keşke herkes siz; ben gibi doğaya karşı duyarlı olsa birbirimize karşı da daha saygılı ve tahammüllü olurduk belki.

      Sil
  2. Bizde pilleri biriktiriyoruz sonra kızın okulda toplanıyor ne kadar güzel bir yazı hazırlamışsın canım ellerine sağlık:))

    YanıtlaSil